Fertlerin ve toplumun temel sağlık bilgisinin artırılması, ilkyardım bilgi ve becerisinin toplumun her bireyine öğretilmesi, her kamu özel kurum ve kuruluşunda personel sayılarına göre ilkyardımcı bulundurulması amacıyla ülkemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren özel ve resmi tüm işletmelerin, çalışanlarının belirli bir bölümünün 16 saatlik Temel İlkyardım Eğitim verilmesi gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar ile birlikte çalışanlarınızın ilk yardım eğitimlerini veriyoruz.
İlk Yardım; Hastalık veya kaza durumunda hastanın veya yaralının sağlık durumunun daha kötüye gitmesini engellemek ve yasam kalitesini üst seviyede tutmak için yapılan ilaçsız girişimlerdir.
İLK YARDIM EĞİTİMİ ALIN HAYAT KURTARIN !
Ülkemizde bilinçli ilk yardım uygulayacak kişi sayısı oldukça az bulunmaktadır. İş kazaları, çalışma yaşamının en önemli sorunu olmaya devam etmektedir. Örneğin ülkemizde 1999 yılı içerisinde 78.000 iş kazası meydana gelmiş, 1.333 çalışan yaşamını yitirmiş, 3407 çalışan sürekli iş göremez şekilde sakat kalmıştır ve 1.9 milyon iş günü kaybı olmuştur. Ani hastalıklar, afetler, kaza, yangın, yaralanma, zehirlenme, boğulma vb. durumlarda, ilk yardım bilincinin oluşmamış olması nedeniyle; bilgisizlikle, tedbirsizlikle, yanlış nakille, ihmal ve sorumsuzlukla, ikinci bir defa kurban edilerek ölen ya da sakat kalan insanlara ve kendimize karşı sorumlu olmalıyız.
NELER ÖĞRENECEKSİNİZ ?
- Genel ilk yardım bilgileri
- Hasta/yaralı ve olay yeri değerlendirmesi
- Temel yaşam desteği
- Kanamalarda ilk yardım
- Havale, göğüs ağrısı, şeker düşmesi
- Bilinç bozuklukları
- Boğulmalarda ilk yardım
- Yaralanmalarda ilk yardım
- Yanık, donma ve sıcak çarpmasında ilk yardım
- Zehirlenmelerde ilk yardım
- Hayvan ısırmalarında ilk yardım
- Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım
- Hasta/yaralı taşıma teknikleri
İLK YARDIM EĞİTİMİNİN KURUMUNUZA SAĞLAYACAĞİ YARARLAR
- Şirket içinde ve dışında oluşan acil durumlarda, ilk müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılmasını sağlar.
- Eğitimin paylaşılmasıyla kurum çalışanlarının yakın çevresinin de bilinçlenmesine katkıda bulunulur.
- Toplumda oluşmamış ilk yardım bilincinin düzeltilmesine katkı sağlar.
- Personelin kuruma ait olma duygusunu güçlendirir.
- Personelin sağlık sorunu ortaya çıkmadan olası hastalıklara karşı korunma bilincini geliştirir.
- İlkyardım eğitiminin insan hayatına verilen önemle paralel olması bilinciyle, çalışanların bağlı bulunduğu kuruma, daha sempati ile bakmasına ve iş veriminin artmasına katkı sağlar.
- Ayrıca alınan acil müdahale ve ilk yardım eğitimi, kurum imajının yükselmesine katkıda bulunur.
İLK YARDIM EĞİTİMİNDE YASAL ZORUNLULUK
İlk yardımcı ve Zorunlu ilk yardımcı İstihdamı (Değ :R.G:18.3.2004/25406)
Madde16- Tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her yirmi personel için bir olmak üzere, yetkilendirilmiş merkezlerden en az “Temel İlk Yardım Eğitimi” sertifikası almış ilk yardımcının bulundurulması zorunludur.
Madde29- Bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygulayanlar ile yasaklara aykırı hareket edenlere bu Yönetmelikte öngörülen müeyyideler uygulanır. Bunlar, cezai ve hukuki sorumlulukları bakımından genel hükümlere tabidir. İlk yardımcı bulundurmayan kurum ve kuruluşlara, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 295nci maddesi hükmü doğrultusunda işlem yapılır. Uluslararası Kalite Standartları gereği; AB ülkelerine ihracat yapan firmaların çalışanlarından; her 10 kişiden 1 kişinin Sağlık Bakanlığı Onaylı İlkyardımcı sertifikasına sahip olması gerekmektedir. 506 Sayılı SSK Kanunu 11/A Maddesi a) bendine göre; İşyerinde personelin başına gelen her türlü olay iş kazasıdır.
DOĞRU VE ZAMANINDA UYGULANAN İLK YARDIM HAYAT KURTARIR.